دیود نورافشان (به انگلیسی: Light-Emitting Diode) یا الئیدی (به انگلیسی: LED) که در ترجمه? بعضی جزوهها، کتابها و رسالههای الکترونیک دیود نورانی نیز نامیده شده است، یک قطعه? الکترونیک از خانواده? دیودها است. در زبان محاوره? الکترونیک گاهی آنرا لِد (به انگلیسی: Led) نیز گویند. الئیدیهای تک رنگ همانند بقیه دیودها دارای دو پایه? آنُد و کاتُد هستند. الئیدیهای دو رنگ (یا بیشتر) دارای یک پایه? مشترک (معمولاً کاتد، معروف به «کاتُد-مشترک») و به ازای هر رنگ یک پایه? دیگر (معمولاً آند) هستند.
تاریخچه:
اولین الئیدیهای تولید صنعتی در 1962 میلادی و تنها با رنگ قرمز (ترکیب آلمینیوم، گالیم و آرسناید) وارد بازار شدند. الئیدیهای سبز، آبی، زرد و نارنجی در دهه? 70 میلادی تولید شدند. بهره? نوری الئیدیها رفتهرفته افزایش یافت تا اینکه در دهه? 80 و اوایل دهه? 90 میلادی الئیدیها به صورت گروهی و با کارایی بسیار بالا وارد بازار شدند. الئیدیهای اولیه به علت بهره? پایینشان تنها در مدارات الکتروینیکی استفاده میشدند. اثرگذاری نوری الئیدیهای سفید امروزی تا 30 لومن بر وات و الئیدیهای رنگی تا 50 لومن بر وات است و پیشبینی میشود تا 100 لومن بر وات نیز برسد.[1](ویکی پدیا)
نور شکلی از انرژی است، نور از اجزا بسیار ریزی به نام فتون تشکیل می شود، فتون ها انرژی و لختی دارند اما جرم ندارند در واقع فتونها در نتیجه حرکت الکترونها آزاد می شوند در یک اتم الکترونها در اربیتالهایی دور هسته می چرخند الکترونهای اربیتال های مختلف مقدار انرژی متفاوتی دارند، کلاً الکترونها با انرژی بیشتر در اربیتالهای دور تر از هسته حرکت می کنند.برای یک الکترون برای پرش از یک اربیتال پایین به بالا چیزی که باید بگیرد انرژی است برعکس الکترون وقتی از اربیتال بالا به پایین می افتد انرژی آزاد می کند این انرژی به شکل فتون آزاد می شود، یک افت انرژی بیشتر فتون بیشتری آزاد می کند که با فرکانس بیشتر مشخص می شود .همان طور که در بخش قبل دیدیم الکترونهایی که از دیود عبور می کنند می توانند در حفره های لایه P بیفتند .این یک افت از باند رسانایی به اربیتال پایین تر است بنابر این الکترونها انرژی به شکل فتون آزاد می کنند این در هر دیودی رخ می دهداما فقط وقتی شما فتونها را می بینید که دیود از ماده خاصی ساخته شده باشد برای مثال اتمها در یک دیود سیلیکون استاندارد به نحوی چیده شده اند که افت الکترون فاصله کمی دارد بنابر این فرکانس فتونها به قدری کم است که با چشم انسان دیده نمی شود این در بخش مادون های مادون قرمز برای کنترل های از راه دور مناسب اند(ایران میکرو) .
شمای آن بر روی کیت :است.